dimarts, 26 de gener del 2016

Albert Ballesta, per Tutatis!



M’hagués agradat assistir al Ple de la Corporació de Girona que havia d’escollir el substitut d’en Carles Puigdemont. Però sobretot m’hagués agradat veure la cara de terror del secretari de la Corporació, funcionari d’habilitació estatal que ha de garantir la legalitat dels actes dels electes escollits democràticament; el nou alcalde de Girona es va ofuscar amb una declaració d’intencions simbòlica tot oblidant que era allà per declarar el seu compromís solemnial de fidelitat a les lleis i al cap de l’estat. Imagino que, en mig d’aplaudiments i felicitacions, al secretari li deuria saber greu fer d’aixafar guitarres i avisar de que el senyor Ballesta encara no havia estat investit d’autoritat. Sobretot perquè les coses a Girona ja s’han embolicat prou amb l’elecció de l’alcalde substitut com per, a sobre, afegir una altra dosi d’extravagància sense anestèsia. Una cosa de l’estil:

-      Secretari: Perdoni, senyor Alcalde, però s’ha oblidat de prometre el càrrec.

-      L’encara no alcalde: Ah, no? I què haig de dir?

I clar, en aquest punt el secretari, davant de la colossal proliferació d’imaginatives fórmules de promesa o jurament, hagués hagut de treure el catàleg per tal de que el candidat a batlle pogués escollir.

-      Secretari: miri, tenim l’opció simple de jurament davant del rei a la qual s’hi pot afegir déu nostresenyor, el niño Jesús o qualsevol deïtat a lliure elecció, inclosos Belenos i Tutatis. Tenim l’opció imperatiu legal amb les seves variants: per exemple, resto a disposició del parlament, del president, del govern que surti de les eleccions del 20D, del President de la Generalitat, de Jordi Sánchez de l’ANC, de la troika i de la senyora Merkel.... Pot fer-ho també amb referències a la legitimitat de la segona república o a la salut de la tercera, o als principios fundamentales del movimiento nacional (ja li agradaria a més d’un). Es pot prometre o jurar per Snoopy, per la memòria dels avantpassats, o per uno para todos y todos para uno, etc. I qui vulgui pota acabar dient: y si cumplo que Dios me lo premie y si no, me lo demande.
   
En resum, una elecció de fórmula que hauria afegit tocs d’absurditat a l’extravagant elecció del senyor Ballesta. Recordem que anava dinovè en la llista de CiU del mes de maig i que, per ser proclamant candidat, va ser necessària la renúncia prèvia i per escrit de fins a disset dels seus companys que, en puritat, tenien més dret que ell a ser proclamats batlle/essa: el sistema electoral local és de llistes tancades i amb un clar ordre de prelació.

Jo només en conec una altra d’elecció d’alcalde encara més cridanera: va tenir lloc al meu poble, Olesa de Montserrat. L’alcalde d’aleshores havia presentat la dimissió per motius de salut. El PSC, que era el grup més votat, va proposar per a substituir-lo un regidor que anava el sisè de la seva llista ja que el que anava de segon no tenia disponibilitat. Però en aquella ocasió, la regidora que ocupava el tercer lloc de la candidatura es va negar a cedir els seus drets. Per tal de fer prevaler l’opinió del partit, el segon de la llista va ser nomenat alcalde i tot seguit el grup municipal es va presentar una automoció de censura amb el número sis de candidat. Sí, ho han llegit bé, es van inventar la figura de l’automoció de censura que, si no vaig errat, va votar favorablement fins i tot l’alcalde censurat!

L’Albert Ballesta ha començat el seu mandat de mala manera: l’anglès Gladstone deia amb raó que el pitjor que li pot passar a un polític és que la gent no se’l prengui seriosament. Suposo que encara és aviat per saber si això li passarà al nou alcalde de Girona. De moment, l’oposició hi ha sucat pa: va omplir l’urna de l’elecció amb vots nuls on es podia llegir “Girona vol democràcia”.

Notícia d’última hora: L’Alcalde Ballesta ja ho és després d’haver promès el seu càrrec, ara sí, en un nou ple municipal celebrat dilluns al vespre. Els regidors de l’oposició van aprofitar les paperetes declarades nul·les en l’anterior ple d’investidura, completant el “Girona vol democràcia” amb “i rigor”. 

PD.: Pot semblar exagerat parlar de la proliferació de fórmules imaginatives de promesa o jurament en la presa de possessió de càrrecs electes. No ho és pas. Fixeu-vos en què va passar en el Ple de Constitució de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat de juny 2016:
1.- Jurament, 1 regidor.
2.- Promesa per imperatiu legal: 9 regidors.
3.- Promesa per imperatiu legal anunciant que es resta a disposició del Parlament de Catalunya per exercir el dret d’autodeterminació: 1 regidor.
4.- Promesa per imperatiu legal amb el mateix anunci de fidelitat al Parlament però afegint a l’exercici del dret d’autodeterminació la voluntat de proclamació de l’estat català lliure i sobirà: 4 regidors.
5.- Promesa per imperatiu legal declarant que s’ha estat i s’estarà a disposició del Parlament per tot allò que aquest determini i “sobretot en aquests moments”. 1 regidor.
6.- Promesa per imperatiu legal anunciant que es resta a disposició del “President de la Generalitat i de Catalunya”. 1 regidor.
7.- Promesa similar a la número tres però amb més farbalans, acabant amb una declaració de fidelitat al Parlament i al govern que “surti de les eleccions del 27 de setembre”. 2 regidors.
8.- Promesa per imperatiu legal “amb la voluntat de canviar les lleis per iniciar un procés constituent d’acord amb els meus valors republicans”. 2 regidors.

Jo aquell dia era present a la sala i puc garantir-vos que el senyor secretari de l’Ajuntament d’Olesa va mantenir “la compostura, impertérrito el ademán”. Clar que la senyora alcaldessa nova va ajudar prometen el seu càrrec de batllessa només per imperatiu legal (abans havia promès com a regidora fent servir una fórmula una mica més llarga).