divendres, 15 de gener del 2016

Para Diego




Dentro de algunos años, cuando tengas edad para leer esta carta, y lo que en ella te contaré se haya convertido en una simple anécdota recurrente en tus encuentros familiares, quizás lo que hoy ha sido tenido por extraordinario ya sea frecuente.

Te habrán contado que cuando eras bebe pelón, tu madre acudió contigo en brazos a la sesión constitutiva de la XI legislatura del Congreso de Diputados. Tu presencia en el hemiciclo fue motivo de encendida controversia y numerosas críticas. Ensombreció, incluso, la ceremonia de degradación del señor Patxi López: de lehendakari a presidente de una cámara legislativa sin perder la sonrisa. 

Sabes, Diego, a mi, unos años antes, me había ocurrido un poco lo mismo —no, no lo de que mi madre me trajinase a su puesto de trabajo político—. En mi caso, tuve un hijo poco tiempo después de ser elegido concejal de mi municipio. Decidí, en aquel momento, simplemente no acudir ni a las sesiones plenarias ni a las reuniones de los órganos colegiados del consistorio. Me pareció que era una forma efectiva de mostrar mi desacuerdo con el hecho de que las obligaciones paternales o maternales no están reguladas, ni son tenidas en cuenta. 

Mi modesto desacato tuvo mucha más repercusión de la que jamás pude imaginar. Fue noticia de portada en diversos medios de comunicación catalanes y se llegaron a publicar fotografías de mi hijo mientras yo le cambiaba los pañales —una imagen nada airosa, por cierto, que espero que me haya perdonado—. Pero también me dio la oportunidad de conocer el caso de muchos otros concejales, casi todas mujeres, que me explicaron que habían sentido la maternidad como un obstáculo en su acción política. ¿Quién, que haya participado en la confección de una lista electoral, no ha oído que se desechaba a un posible candidato con el argumento de que tenía el anhelo de procrear en breve o de que sus hijos aún no eran autónomos? La conciliación entre la política y la vida familiar todavía es, en el momento en que te escribo estas líneas, un problema a resolver.
    
Pero mi gesto destapó otras cuestiones, a mi juicio, no menos interesantes: qué ocurre con los representantes públicos que padecen alguna enfermedad invalidante, aunque transitoria; cuál es el auténtico valor de un cargo de representación público.

La primera incógnita era de fácil respuesta: con las enfermedades graves sucede lo mismo que con las maternidades, las ausencias no están reguladas; la segunda, el papel de los electos, tiene peor diagnóstico. El concejal o el parlamentario parece valer solamente lo que pesa su voto. Hasta el punto de que el Parlament de Catalunya, por ejemplo, ha modificado su reglamento para permitir la delegación de voto de los ausentes por motivos de fuerza mayor. Y ¿qué pasa con la labor que el diputado retirado venía realizando? ¿Cómo se podrá cubrir su baja? Sobre esto, el parlament no tiene opinión. 

Lo más frustrante, Diego, es que la irrisoria modificación reglamentaria vino motivada por la intervención del Síndic de Greuges catalán que, avisado por nosotros, decidió conminar a la cámara legislativa para que rematase tamaño despropósito. 

Afortunadamente, en Olesa de Montserrat, el municipio en el que era concejal, se aprobó por unanimidad una moción en la que se pedía a aquellos que tienen capacidad para legislar que den carta de naturaleza a la posibilidad de una sustitución transitoria de los electos por razón de maternidad, enfermedad grave o cualquier otra causa que impida el desarrollo efectivo de su trabajo. La iniciativa fue defendida, en mi ausencia, por la compañera que aquella noche, sin tener estatus de concejal, me sustituyó.

Claro que Olesa es una afortunada excepción en el panorama político catalán: hoy tenemos alcaldesa (aquella compañera que ocupó mi puesto) y cuatro de los seis grupos municipales están liderados por mujeres. 

P.D.: Adjunto te envío la moción presentada por el grupo municipal del Bloc Olesà. Está escrita en catalán, pero seguro que no tendrás problemas para comprenderla.       
Atès que en el període de mandat d’un regidor/a, aquest pot passar per situacions diverses que no han de tenir obligatòriament un caràcter irreversible, i que poden afectar al normal desenvolupament de la seva tasca com a representant dels ciutadans també de forma transitòria.



Atès que entre les situacions abans descrites destaquen les derivades del naixement o adopció de fills, especialment en el cas de dones regidores, les malalties que exigeixen llargs processos de recuperació o els desplaçaments perllongats per raons de l’activitat professional, etc.


Atès que l’absència temporal dels regidors afectats per les situacions esmentades en el paràgraf anterior pot portar aparellat un canvi de majories en qualsevol dels òrgans municipals als que pertanyen i en els quals tenen veu i vot. I això que cal recordar que en molts llocs la bona pràctica política fa que els grups beneficiats per aquests absències, sense cap obligació legal, renunciïn a aprofitar-se d’aquesta circumstància retirant de les votacions un nombre de membres igual al d’absències que tenen els altres grups per causes de força major.


Atès que las tasca dels representants polítics no és limita únicament al acte de votar en les sessions dels òrgans col·legiats, sinó que la seva feina abasta altres àmbits no menys importants i que venen reservades normativament a qui ostenta la qualitat de regidor, diputat, etc. 
 

Atès que aquesta incertesa pot jugar en contra de la inclusió en les llistes dels partits polítics de persones amb possibilitat de estar afectades per alguna de les situacions descrites –dones en edat fèrtil, ciutadans amb treballs que exigeixen perllongats desplaçaments o afectats per determinades malalties...


Atès que fora de la legislació estrictament política, en cap dels anteriors supòsits la condició subjectiva es motiu per la minva de cap dels drets personals consolidats i, fins i tot, en alguns casos, existeix normativa aplicable en el sentit de reconèixer el cessament temporal de l’activitat amb reserva de lloc, com per exemple pel que fa als permisos de maternitat/paternitat.


Atès que per la configuració del sistema electoral espanyol de llistes tancades i bloquejades i de representació universal del cos electoral, s’exclou el mandat imperatiu i es proclama el representatiu, i que aquest mandat concerneix a tots els membres de les llistes electorals.


Atès que la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, Règim Electoral General, en el seu article 182, únicament contempla la fi excepcional del mandat de regidor per causa de mort, incapacitat o renúncia i que en tots els casos la pèrdua de la condició de representant es irreversible i, per tant, no existeix reserva de regidoria un cop superada la circumstància conjuntural.


Atès que la situació descrita representa, a parer d’aquest Ple, una flagrant contradicció amb l’esperit del sistema polític nascut en els anys posteriors a la finalització de la dictadura del General Franco i a la proclamació constitucional sobre el seu caràcter representatiu.


Atès que els regidors, en tant que representants dels ciutadans, han de tenir els mateixos deures però també els mateixos drets que els representants, i que als ciutadans se’ls reconeix, en casos excepcionals i alhora comuns, el dret a la reserva del seu lloc de treball.


Atès que en els cas de maternitat, la no reserva de la regidoria un cop acabat el període de permís és una mostra intolerable de masclisme que únicament pot explicar-se pel fet que la Llei Orgànica aplicable té una antiguitat superior a vint anys
.

Per tot això, es proposa al Ple de la Corporació els acords següents:


PRIMER.- Instar al Govern de l’estat i als grups representats en el parlament i senat espanyols per tal que promoguin la reforma de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General, per tal que reconegui el dret dels representants polítics (regidors, diputats provincials, diputats autonòmics, congressistes, senadors i qualsevol altre) a deixar temporalment els seus escons amb reserva de lloc, sempre que aquest cessament transitori tingui causa en maternitat o paternitat, malaltia, desplaçament o altres a determinar. Durant aquest període s’aplicaran els mecanismes de substitució previstos en la llei fins ara amb caràcter definitiu.


SEGON.- Instar al Govern de la Generalitat als grups representats en el Parlament de Catalunya per tal que promoguin la reforma de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General en el sentit expressat en el punt anterior.


TERCER.- Instar al Govern de la Generalitat i als grups representats en el Parlament de Catalunya per tal que, en ús de les atribucions recollides en l’article 31 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, elaborin i aprovin una Llei Electoral Catalana on s’inclogui la possibilitat d’un cessament temporal dels representants polítics amb reserva de lloc en els termes que es recullen en els punts anteriors.


QUART.- Notificar els presents acords als Governs espanyol i català, als grups polítics amb representació en els parlaments espanyol i català, al Defensor del Pueblo, al Síndic de Greuges i a les institucions oficials de defensa dels drets de les dones.


Aprovat per unanimitat del Ple de la Corporació d’Olesa de Montserrat. 23 de setembre de 2004.