diumenge, 13 de setembre del 2015

Aquells vents, aquestes tempestes



La Junta Electoral Central, amb seu a la Carrera de San Jerónimo, ha ordenat als mitjans de la Corporació Catalana que compensin als partits polítics que no van ser presents a la Via Lliure (i que van presentar recurs) amb temps d’informació similar i en horari similar al del desplegament informatiu del passat Onze de Setembre.

És evident que la Junta ha interpretat que la cobertura informativa que TV3 i Catalunya Ràdio van fer de la manifestació de la Meridiana va ser un temps de propaganda gratuïta per les forces sobiranistes. Si us he de ser sincer, a aquesta alta institució de l’Estat no li falten arguments per fer aquesta lectura. Amoïna, però, que hagin estat algunes persones d’aquests mitjans catalans qui hagin proveït de combustible a aquells que volen trencar la pluralitat i arraconar la llibertat. I m’estic referint a la transmissió que de la Via Lliure va fer la senyora Mònica Terribas. Un espai on la conductora parlava constantment en primer persona del plural per referir-se als anhels del poble català, en genèric indeterminat, o donava consignes als concentrats: “recordeu que un cop acabin els parlaments no heu de marxar, que s’ha de ballar la rumba”. Doncs bé, la rumbosa Terribas no ha fet cap favor a la causa de la llibertat informativa convertint un mitjà públic en un altaveu propagandístic. Però ni aquests excessos justifiquen la imposició de blocs informatius.

Recordo que, per llei, en període de campanya electoral, els partits, federacions, coalicions i agrupacions que hi concorrin tenen dret a espais gratuïts de propaganda en mitjans públics. Una interpretació jurídica posterior va ampliar el repartiment en blocs temporals als espais purament informatius. Es tractava de “protegir el pluralisme polític i la llibertat d’expressió” mitjançant un repartiment que depenia de la representativitat de cada grup o partit. Això vol dir, entre d’altres coses, que qui no té representació institucional gairebé no existeix, per molt interessants que puguin ser les seves propostes.

Des de fa anys, els professionals d’aquests mitjans públics, i la professió periodística en general, clama per la supressió dels blocs informatius (no dels propagandístics) ja que la llei equipara informació i propaganda i suposa una ingerència en el treball dels periodistes que durant la campanya electoral no poden exercir la funció social que desenvolupen habitualment. I des de fa molt de temps, al Parlament de Catalunya han estat incapaços d’aprovar una nova llei electoral que elimini els blocs. De fet, en la darrera legislatura, en una de les poques coses en què es va posar d’acord la comissió que havia de discutir un nou text de la llei va ser mantenir aquests blocs informatius —la posició dels partits no era idèntica. La fórmula que predominava “flexibilitzava” els blocs, però continuava  mantenint el control del treball periodístic cronòmetre en mà (control no diari)—.

Amb tot, existeix una fórmula que permet evitar els blocs electorals, es tracta de l’acord unànime de totes les forces que concorren a unes eleccions per tal de renunciar a l’aplicació dels blocs i promoure una autèntica llibertat de premsa.

Al mes de març d’aquest 2015, el Bloc Olesà, partit de govern a Olesa de Montserrat i, per tant, la força que resultava més beneficiada del repartiment del temps d’informació per representativitat, va proposar al ple del Consistori l’aprovació d’una moció de renúncia a la imposició de blocs. La raó era ben simple i entenedora: calia restituir en els mitjans públics locals l’exercici ple de les seves funcions, absolutament necessàries en democràcia, també en període electoral.

Gairebé tots els grups presents en aquell plenari: Bloc Olesà, PSC, PP, PxC, Entesa dels Olesans i ERC, van votar a favor de la moció que va ser modificada i presentada conjuntament. Només CiU va votar en contra i va impedir que s’acabés amb aquesta tara democràtica.

Aquest grup municipal va argumentar que el seu vot negatiu es justificava en la defensa de la qualitat informativa, ja que va acusar a la ràdio pública local, sense cap més prova que l’opinió de qui ho verbalitzava, d’estar manipulada pel govern municipal, posant en dubte la professionalitat dels treballadors  i acusant-los o bé d’estar al servei dels interessos del Bloc Olesà o de ser absolutament manipulables.      

Però el grup de CiU encara va anar més lluny i va presentar una moció alternativa on proposava que fossin els partits polítics (?!) els que aprovessin el pla de cobertura informativa de la campanya electoral de l’emissora municipal; una ingerència pròpia d’un sistema polític totalitari.

La defensa de l’argumentari convergent va anar a càrrec de la diputada, llavors d’Unió i ara integrada en el número 44 de la candidatura de Junts pel Sí, senyora Mercè Jou.

Conec a molts candidats de Junts pel Sí i sé que en absolut estan d’acord amb aquests disbarats que fa mig any defensava amb tanta convicció la senyora Jou. Però atenció, la Catalunya que somiem i volem la faran les persones i amoïna que membres de la candidatura que probablement guanyi les eleccions del 27 pensin que la llibertat de premsa ha de quedar condicionada als interessos dels partits polítics.



La nova Catalunya que ara s’acosta ha de ser exemplar en la defensa dels drets dels seus ciutadans i ha d’estar a l’avantguarda a l’hora de fer possibles la llibertat i la pluralitat. Sabent que les excepcions, que sempre existiran, només són anomalies que entre tots superarem. 

Us poso l’enllaç de la moció sobre blocs d’informació electoral que es va debatre en el ple municipal d’Olesa de Montserrat: https://www.olesademontserrat.cat/pl78/seu-electronica/actes-organs-collegiats.htm
Acta del Ple del 26 de març, Acord núm. 6.