divendres, 18 de setembre del 2015

El cas de l’ull perdut



No, que ningú pensi que ens trobem davant d’un d’aquells relats de misteri on s’explica un fet delictiu i els lectors han de resoldre l’enigma amb l’ajut de les pistes que escadusserament va desvetllant l’autor.

Aquí de misteri no n’hi ha cap. De fet ni tant sols s’ha perdut cap ull, en el sentit de desaparèixer alguna cosa. Però la història és policíaca i negra, molt negra.

Tot va començar una tarda grisa de novembre. Barcelona, aquella que va ser rosa de foc, estava en vaga com només ho pot estar una ciutat que s’ha venut l’ànima per morralla. Una gernació de turistes embotia els quatre carrers visitables; els botiguers ara aixecaven la persiana, ara la tancaven, esglaiats a causa d’un vaporós pronòstic d’agitació. El carrer estava pres per la policia amb ordres de garantir l’ordre i aplicar la força amb la mala llet acomplexada de qui sap que té un monopoli que governen uns altres. Mig arraconats, els vaguistes desfilaven paint el fracàs de la convocatòria i cridant consignes que de tan fràgils es trencaven en mil bocins només sortir-los de la boca. De cop, algú va cridar més del compte, per neguit de la cúpula sindical, que es delia per anar a redactar un comunicat de premsa lloant l’èpica obrera i la direcció responsable dels alliberats de l’organització.

La policia s’hi va posar immediatament i allà que van amunt i avall amb estrèpit, per evitar el mal major que els aldarulls podien causar a la imatge del palmerar turístic. Corredisses, trencadisses, insults i, de cop, algú que dispara i un ull explota, que és el que amaga l’eufemisme d’un ull perdut. Ester Quintana es troba al lloc perquè ha volgut pregonar les seves penúries d’aturada i clamar contra la desigualtat d’un sistema implacable amb els afeblits. A l’Ester li han trencat els ossos de la cara enmig del terrabastall que acompanya a la repressió. I l’ambulància no pot arribar perquè cal deixar via lliure als que han rebut l’ordre de garantir la pau social a garrotades.

L’Ester Quintana perdrà la visió de l’ull, cap cabdill del fangar s’acostarà a disculpar-se o a confortar-la en una hora tan amarga. Al contrari, el conseller Felip Puig, que era qui tenia el comandament de la calamitat, suggerirà amb posat solemne que han estat els mateixos manifestants qui havien ferit l’Ester.

I fins avui no ha canviat la seva versió. Quan els advocats dels mossos acusats d’haver disparat van reconèixer que algun projectil havia fet explotat l’ull de l’Ester, va dir que era una estratègia de la defensa. Què dirà ara, que l’asseguradora de la Generalitat ha decidit indemnitzar l’Ester amb 260.000 euros pels danys patits (per evitar el pagament de la responsabilitat subsidiària, segons la vicepresidenta Munté)?

Puig va presentar la dimissió dies després dels fets, però el President Mas no li va acceptar.

I així acaba el cas de l’ull perdut: les bales de goma s’han eradicat de l’armament dels cossos de seguretat; els policies encausats esperen el judici penal; l’Ester també l’espera amb un ull menys i el compte corrent una mica més folgat per compensar-la, res que pagui el preu de tot el que va patir i els menyspreu de que va ser objecte; i Felip Puig, pontificant com sempre, però ara des d’una altra conselleria, i col·locant-se en els tacs de sortida per no fer tard al nou repartiment de prebendes.

Nota: Felip Puig ha dirigit, al llarg de la seva carrera política, les conselleries de Medi Ambient, Política Territorial i Obres Públiques, Interior i Empresa i Ocupació.

Segona nota: Vull enviar un petó a l'Ester Quintana amb un desig de felicitat per a ella.