dimecres, 9 de setembre del 2015

Sobre “xiringuitos”



Ja m’excusareu, però el García Albiol va posar sobre la taula una qüestió interessant en mig d’una roda de premsa. El fet extraordinari va tenir lloc el passat 25 d’Agost i al popular candidat l’acompanyava el tèrbol president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch. Ambdós van coincidir en que “con más del 72% de participación, a los independentistas se les desmonta el chiringuito”. I, entusiasmats, van cridar a la participació massiva.

L’Albiol a qui m’estic referint és el mateix que pregona als quatre vents que les eleccions del 27 no tenen res d’especial, que són unes autonòmiques com qualssevol altres: cal votar més que mai però xiulant com si no passes res.

La flagrant contradicció del candidat no pot amagar diversos elements que caldria estudiar a fons:

-          Davant de l’evidència d’una menor participació, és cert que l’electorat amb tendència a votar els partits estatals es desmobilitza quan es tracta de les eleccions on s’escullen els representants al Parlament de Catalunya?
-          Això no ha canviat en el moment de profunda desafecció política que estem vivint?
-          Una participació massiva garanteix el triomf dels contraris a la independència?
-          Si tal com diu Rajoy, sigui quin sigui els resultat, ell garanteix que l’estatus quo no canviarà, per què cal anar a votar massivament com demana el seu candidat?

Moltes publicacions catalanes comencen a publicar projeccions, no enquestes, sobre els diferents escenaris electorals que ens podem trobar el dia 27. A mi el que em ve de gust és ensenyar-vos mitjançant un parell de gràfics algunes dades sobre participació electoral a Catalunya i Badalona en els darrers trenta-cinc anys de democràcia. Si això es combina amb els resultats dels partits, cal posar atenció al que diu el García Albiol. Clar que Catalunya no és Badalona.  
     

 
L’abstenció més alta correspon a la ciutat de Badalona. L’abstenció de Catalunya (ratlla blava) és clarament inferior, mentre que la de la ciutat de Barcelona evoluciona fins a situar-se per sota de la mitjana catalana. Cal assenyalar que aquest canvi de tendència és paral·lel a la disminució del pes demogràfic de la capital.


Per confegir aquest gràfic he sumat els vots obtinguts per les principals candidatures que es mostren contràries a l’independentisme. Ja sé que aquesta opció és heterogència i no totes defensen el mateix. Però aquesta innocent i reconeguda manipulació hem permet afirmar que, com a mínim a Badalona, quan disminueix l’abstenció, els partits unionistes incrementen la seva hegemonia.