dijous, 3 de setembre del 2015

D’un a tres dits




Colors càlids, mobiliari funcional però robust, tecnologia integrada amb discreció, el Parlament de Catalunya no pateix d’estètica nou ric, que bé! Excepte els passadissos, els  espais són minúsculs; els despatxos menuts; el saló de sessions de tant xiquet fa angunia i sorprèn a qui el visita si abans l’ha vist per televisió: la profunditat de camp és només un artifici de la càmera i ses senyories debaten amuntegades; a les sales de grups no hi cap tothom que vol assistir a les reunions i la premsa treballa com pot en racons o passadissos.
Al Parlament de Catalunya tot és de la mida de la legislació de segon ordre que, fins ara, s´hi venia discutint i aprovant.
Només el bar té una grandària comparable a la d’altres cambres de primer nivell. Perquè també aquí, els dies de ple parlamentari (no de control), la majoria de representants viuen a qualsevol lloc excepte al saló de plens. Alguns es queden feinejant als despatxos (habitualment tasca de partit que no fa profit al país), d’altres la fan petar pausadament als sofàs de les sales comunes sobre qualsevol tema que vingui de gust. I molts, probablement una majoria, parlen amigablement davant d’una consumició subvencionada. Però tots amb un ull a les pantalles del circuit tancat que emet en directe imatges del faristol de la sala de plens, on un o altre es dedica a la retòrica fina per mitja dotzena de companys i, sobretot, per la televisió.
Mai aquests dies de vergonya es punxen les càmeres que ofereixen plans generals de la sala. Si ho fessin, ens entristiríem amb un panorama d’escons buits i potser se’ns donaria per pensar que qui sap si cent trenta-cinc senyories són massa per la feina que s’hi fa.
Però atenció! El potent equip de so, que hi és però que també està integrat amb gust, avisa a toc de sirena que s’acosta l’hora de les votacions. Els parlamentaris tanquen els portàtils, o ajornen les tertúlies o acaben els beures i s’afanyen a ocupar els seus escons. No saben què s’ha discutit, no saben com ha anat el debat, no tenen ni idea de què proposa el seu grup ni de quines són les propostes dels rivals. Però no pateixen: un coordinador els instruirà, quan la presidenta els commini a pitjar els botons, sobre què han de votar: si aixeca la mà i estira un dit, el vot haurà de ser afirmatiu; si els dits aixecats són dos, abstenció; però si en són tres, morruts a votar que no.
En un parlament de mobiliari funcional i discret, la rusticitat de la consigna manual és un anacronisme a superar. Però mentre aquest sistema continuï vigent, assegureu-vos a l’hora d’anar a votar que els candidats tenen com a mínim tres dits en una mà. Amb una mica de sort els serviran per aprovar, entre d’altres:
-          La constitució de la República Catalana.
-          Uns pressupostos que garanteixen l’Estat del Benestar.
-          Unes lleis tributàries justes i redistributives.
-          La llei d’Hisendes Locals.
-          La llei Electoral Catalana.
-          La llei de Governs Locals.