dijous, 17 de setembre del 2015

Juntsticialistes



La candidatura de confluència sobiranista, heterogènia i diversa, sent la necessitat de transmetre una aparença de cohesió granítica. Els assessors de campanya han decidit que els candidats sempre que puguin es despleguin en ventall i, allargant els braços fins a ajuntar les mans, emulin als aventurers juramentats d’en Dumas pare, que sota la locució d’un per a tots i tots per a un plantaven cara al poder hegemònic i centralitzador del cardenal Richelieu.

Com els mosqueters, però, cadascun dels membres de la coalició és fill de sun pare i de sa mare i tenen maneres diferents d’entendre la cosa pública, fins i tot antagòniques en alguns casos.

Així doncs, la pregunta és òbvia: mantindran en el racó fosc les seves diferències fins passades les eleccions en benefici de l’ambició nacional que tots comparteixen? Què passarà un cop les urnes hagin dictat veredicte?

Un dels capitostos territorials del PP comparava de manera injusta la candidatura de Junts amb el peronisme argentí. Una analogia inexacta parcialment. No penso que a cap dels membres de la societat civil o de les entitats sobiranistes els hi escaigui l’adjectiu de peronista. Podria dir el mateix del grup dels pujolistes? Certament no.

Confondre partit i país, defensar una idea patrimonial de la nació, posar en marxa sistemes d’apropiació fonamentats en el nepotisme i el paternalisme han estat pràctiques consubstancials a l’acció de govern de Convergència en l’etapa Pujol, com ho han estat del sector peronista del justicialisme des que va néixer. Culte a la personalitat dels líders carismàtic fins a la negació de les evidències més esfereïdores, paranoies de complot i persecució per a justificar la ineficàcia, negació de les pròpies limitacions fins a extrems vergonyosos també equiparen a pujolistes i peronistes.

Per això, la pregunta torna a ser inevitable: s’encomanaran els nouvinguts al mode d’alguns convergents o els anticossos que porten acabaran amb el virus? Tant de bo siguin capaços d’eradicar la infecció.  

Alejandro Horowitz, autor del llibre Los cuatro peronismos (Buenos Aires, 2005) alerta sobre les giragonses que el justicialisme ha fet per mantenir el poder durant generacions i el perill de l’evolució guiada per qui l’únic que busca és perpetuar el seu domini. Un bon exemple que ens avisa de que, si no anem amb compte, ens podem trobar amb que “la convertibilidad (la transformació) ya era inviable y la corrupción, sistémica”.

Per aquells a qui us interessi conèixer el peronisme, us recomano, naturalment, el llibre de l’Horowitz. Per qui busqui una aproximació més literària en forma de sàtira política, la recomanació és “No habrá más penas ni olvido” d’Osvaldo Soriano.

Nota a peu de pàgina: No m’agradaria que es confongués als “pujolistes” de l’establishment convergent amb aquells altres “pujolistes”, nombrosíssimes persones que de bona fe i amb un punt d’admiració donaven suport electoral a l’expresident, abans Molt Honorable, Jordi Pujol.