dimarts, 16 de febrer del 2016

La qüestionada elecció del professor insòlit




He de confessar que estic predisposat a pensar el pitjor sobre les notícies que m’arriben a l’entorn de l’univers giratori dels assessors governamentals, a qualsevol institució. La contractació nepòtica de socis polítics, o parents necessitats, em fa venir rodaments de cap i tota mena de fàstics. I al final, acabo abocat a la tassa del wàter, perbocant bilis, ràbia i frustració, tot alhora; deixant caure alguna llàgrima no pas sentimental, sinó provocada per la congestió del vòmit i per la constatació de que també aquells que sento propers cauen massa sovint en la mateixa infàmia. Si s’apliqués la sentència bíblica que diu que qui estigui net d’endolls llenci la primera pedra, gairebé tots haurien de lligar-se les mans a l’esquena. Però lluny del recolliment penedit i de la penitència silent, cada cop que algú sospita de tracte de favor en el proïsme competidor, encara que sigui per assumptes tangencials, es desferma un cor de lladrucs i maledicències.

Potser amb raó (ho desconec), el govern de la Colau ha estat reu de l’opinió publicada i dels companys de consistori, pel costum poc gratificant de contractar, com a eventuals de confiança, tota classe de parentela, amistats o amistançats amb dret de refregament. La confluència confluïda ho ha justificat a partir dels eteris conceptes de confiança i confidencialitat. Una flagrant contradicció ideològica de qui defensa la gestió pública mentre en privatitza les relacions polítiques. 

A sobre, aquests últims dies hem conegut que la mateixa confluència que conflueix (o un “aparatu” similar), aquesta vegada al Parlament de Catalunya, s’ha escandalitzat pel fet de que l’Escola d’Administració Pública de Catalunya hagi contractat Miquel Calzada per dictar una conferència sobre relacions internacionals. De la mà, cal destacar-ho, de Ciutadans, els seus companys de viatge per la feréstega tundra opositora, on no neva ni plou però fa un fred de nassos. Ses senyories Coscubiela i Ribas —aquesta última membre del triumvirat iniciativero que certificarà la fi de la república i l’adveniment d’un imperi més ambiciós i divertit—, han preguntat, com se sol preguntar en l’exemplar cambra catalana (amb cantarella acusatòria), sobre la idoneïtat de la presència de Mikimoto en el docte fòrum del carrer Girona. L’interfecte, mig ofès, els ha com engegat a pastar fang i els ha demanat la gràcia de que en hores de feina, a ser possible, facin el favor de mirar-se el seu historial acadèmic on podran comprovar que va cursar, potser una mica granadet, un màster sobre relacions internacionals en la molt americana universitat de Siracusa i un altre sobre Diplomàcia i Acció Exterior en la nostrada UPF. 

La Ribas, inasequible al desaliento, ha perseverat tot proposant-li que passi per seu parlamentària a entretenir-los un matí d’aquests, tot il·lustrant-los en persona sobre allò que ja coneixen per via Albert Om, que va fer espectacle televisiu de les penúries estudiantils del senyor Calzada. Fet i fet, una pèrdua de temps impròpia. Ningú pot, doncs, posar en dubte una certa vàlua per part de l’aspirant a conferenciant. 

No seré jo qui mostri una especial simpatia pel Mikimoto, ambaixador plenipotenciari de l’onomàstica tricentenarial. Encara que si he de dir la veritat sempre m’ha fet peça el seu puntillo canalla, des dels temps del Oh, Bongònia. L’he sentit proper i familiar. Ell i jo tenim coses en comú; fixeu-vos: tot i ser de Sabadell, el tros de traïdor va començar a fer ràdio a Terrassa. Com jo que, tot i ser d’Olesa, vaig començar a col·laborar en un programa de ràdio a Esparraguera; el Calzada té estudis en relacions internacionals. Jo també; però com passa en les emissores respectives, la meva càrrega acadèmica és molt més modesta: a la universitat vaig cursar un assignatura de relacions internacionals i una altre d’història de les relacions internacionals. Ara bé, en la primera vaig treure un excel·lent i en la segona una matrícula. No sé jo si ell... 

Per això no perdo l’esperança d’enfrontar-me algun dia amb una aula plena de funcionaris de carrera per deixar-los anar aquella frase del peruà Sofocleto que diu: “el veritable art de la diplomàcia consisteix a no perdre el càrrec”, salaos. 

Nota: el professor insòlit del títol és una subtil (i inintel·ligible) referència al Dr. Strangelove de la pel·licula de Kubrick “Com vaig aprendre a no amoïnar-se i a estimar la bomba”. Una altra subtil i fosca referència als estralls que faria la frase incendiària de Sofocleto en una congregació de funcionaris responsables. Em sembla que no tindria prou fetge per cavalcar tan mortífer artefacte; ni seria bo per a la meva salut.