divendres, 11 de març del 2016

Sebastián de la Cruz irromp en campanya


Donald Trump. El malson americà

La fase prèvia de les presidencials dels Estats Units no paren de donar-nos moments gloriosos. A una setmana de les primàries en els bastions industrialitzats del nord, l’atenció de demòcrates i republicans es centra en un dels territoris que serà decisiu en les eleccions de la tardor, i és del sud. Florida ha anat i vingut en les darreres convocatòries: ha estat demòcrata durant l’etapa Obama, però va votar majoritàriament els republicans en l’etapa Bush — a l'Al Gore se li va tancar la porta de la Casa Blanca precisament aquí—. I de cara a la propera tardor les coses no semblen estar massa més definides.

Alguns detalls mostren la gran importància que els aparells dels partits donen a aquest estat meridional. Donald Trump, per exemple, va fer el discurs d’agraïment pels bons resultats obtinguts dimarts ja des de Florida, on s’havia desplaçat ràpidament per guanyar posicions. Marco Antonio Rubio, un altre candidat republicà, no para d’acostar-s’hi sempre que pot —també deu ser perquè ell hi viu i la seva família no se’n mou—.

Sanders i Clinton, els "progressistes", van protagonitzar, abans d’ahir, un interessant debat a Univision, la tele de perfil llatí que mira bona part de la població de l’estat. No us avorriré amb detalls de la pugna dialèctica entre ambdós demòcrates. En canvi, vull destacar el moment estel·lar de la transmissió: no va ser quan l’ex secretaria d’Estat va acusar Sanders d’estar a favor dels vigilants fronterers; tampoc va ser quan el senador de Vermont va acusar la senyora Clinton d’haver proposat una llei que condemnava als immigrants a unes condicions laborals properes a l’esclavatge; ni tampoc quan tots dos es van dedicar a criticar l’absent Trump. No, la nota estrident de la trobada demòcrata la va donar Sebastián de la Cruz, “el charro de oro”. Aquest jovencell de Sant Antonio, Texas, va amenitzar els prolegòmens del debat amb una interpretació sentida de l’himne americà, vestit de mariachi. Quina escena tan patriòtica la del cantant amb vestit fosc, lazada y chorerras  pujant una octava fins al clímax declamatori que proclama que “continua onejant la bandera estelada per sobre de la terra del lliure i la llar del valent”. I quin capteniment el dels candidats, amb els ulls com a taronges, el somriure beatífic als llavis i la mà al cor. L’Amèrica mestissa que més emprenya al que fins ara s’ha convertit en el rival republicà més fort. El toc llatí que més redits els pot donar en la molt diversa Florida (un 25% llatins, un 15% negres). Però tampoc podem carregar les tintes: al bàndol de l’elefant dos dels aspirants són d’ètnia llatina: Rubio i Cruz.

Desconec de quin assessor va sortir la idea de fer irrompre al mariachi de oro precisament a Florida. Suposo que, amb la presència del texà, es pretenia aconseguir un efecte a escala nacional i no únicament en el reduït àmbit del sud-est (el cantant va fer-se famós gràcies a una interpretació del mateix himne i amb la mateixa vestimenta —en les finals de l’NBA entre els Spurs i els Heat, de Miami— que va encendre els racistes que encara campen “per sobre de la terra del lliure i la llar del valent”). Jo fa dies que hi dono voltes pensant com hagués resolt aquest dilema si fos un dels spin doctors del partit demòcrata. Perquè la idea del cantant de ranxeres no m’ha acabat de fer el pes. Florida és més de salsa, bachata i merengue. Fer sortir un combo amb camises florejades per cantar l’himne, tampoc em semblaria massa assenyat.

Per cert, el diari Liberation, de la França que també posa murs per aturar als miserables en les fronteres, ha carregat amb duresa contra Donad Trump i l’ha comparat en la seva portada amb un mico filós. Faria bé el mitjà de l’esquerra desnortada del país veí de buscar un altre animal amb qui comparar al nostrat Manuel Valls, ja que de miserables va la cosa.

Però enfrontem-nos amb gallardia al repte dels minuts musicals, previs a la farra retòrica, muntada per Univision. Si, tal com s'ha dit, a Florida són més de ritmes cubans o sudamericans, però la majestat de l’himne no casa amb les camises estampades, hauríem potser de canviar de cançó? I ja posats, per què no canviar de país? Fins i tot a Donald Trump no li semblaria malament convidar el colombià Yuri Buenventura perquè cantés Une belle histoire, una versió salsera d’un bell èxit francès que parla d’una noia que torna al sud de vacances. Com voleu que el mico filós arrufi el nas si explica la història d’un retorn d’immigrants, a sobre voluntari?

Encara que, ben pensat, també hauríem de descartar aquesta opció perquè seria catastròfica pels demòcrates: els avis Sanders i Clinton palmarien davant la pulsió balladora dels ritmes caribenys, ja que l’osteoporosi fa estralls en els dansadors d’edat.     

Nota: les darreres enquestes sobre les primàries republicanes a Florida projecten unes ombres inquietants, sobretot si tenim en compte que qui guanya s’emporta tots els delegats (99). Ho podreu comprovar fent clic en aquest enllaç.