dimecres, 16 de març del 2016

Guanya la ira



La cursa per la nominació republicana avança imparable cap al triomf del candidat Trump, com a mínim en vot popular. Es podria dir que és el triomf de l’americà conservador, patriota en el pitjor sentit imperialista de la paraula, força incult, habitualment mal nodrit per excés calòric, aquell que, segons Camille Paglia, ha acabat amb la vida intel·lectual als Estats Units.

Però aquesta simplificació no és en absolut certa, ja que porta a l’equívoc de pensar que l’americà tipus és com l’adherit tipus del partit republicà (no confondre amb el votant). Per tant, tranquil·litzem-nos i baixem el nivell d’alarma a Defcon 3. El triomf del multimilionari Trump és també el d’un segment de la població emprenyat amb la resposta que els dirigents del seu partit han donat a la crisi i al període de govern del president Obama. I aquí cal situar un avís seriós: les bases enfadades tenen més força electoral que els falcons que niden en el districte de Columbia. D’altra manera no s’explicarien les clatellades que successivament s’han fotut els candidats preferits de la direcció del partit: Bush (el tercer) i Rubio. El senador de Florida, humiliat al seu propi estat, on Trump el va guanyar clarament, ja va anunciar ahir mateix que “suspenia” la seva cursa per la nominació.

Però atenció perquè els irats viuen amb les seves preferències dividides, entre el magnat Trump, la personalització de les oportunitats que mai han tingut, i el missaire Cruz, un dels pocs mortals que parla directament amb Déu. Malgrat el triomf contundent del novaiorquès que l’acosta cada vegada més a la majoria necessària, en cap estat ha aconseguit un recolzament superior al 50%. I això és molta contestació interna a pocs mesos de la convenció que haurà de decidir el candidat.

Per la banda demòcrata, també ha passat allò que tothom preveia. Amb molta diferència a Florida, i de manera més ajustada en els altres estats, la Clinton continua la seva marxa triomfal cap a la seva proclamació. Sanders perd amb classe i, de pas, anuncia que encara no pensa tornar a casa.

Què tenen en comú Rondham Clinton i Trump, a més de les seves arrels a Nova York, on també va néixer Sanders? Doncs ara per ara, si hem de fer cas a la darrera enquesta de Gallup, l’opinió majoritàriament desfavorable que ambdós desperten entre els seus compatriotes. La demòcrata es vista amb desconfiança per un 53% de la població. El republicà, per un 63%. Un rebuig inèdit, segons els principals analistes polítics, pel fet que es comú a les dues figures principals en la carrera política cap a la presidència. Els arguments amb què els americans justifiquen el seu recel són diferents. La senyora Clinton projecta una imatge d’una certa correcció formal i unes capacitats contrastades, però es vista com una membre destacada de l’elit política que ha governat d’esquena als ciutadans i ha permès la conversió del somni americà en un malson per a molts, amb un increment inexorable de les desigualtats. El magnat Trump, que té al seu favor una llunyania relativa dels cercles de poder de Washington i que, per tant, és vist com un polític sense etiqueta partidista (ja sé que això sona a increïble quan estem definint al candidat d’un partit concret), és vist com un groller insuportable, un animal de maneres xulesques, un racista impenitent, maleducat, tosc, escassament preparat (sobretot en matèria diplomàtica)...

 “Els dos principals partits ara s'han d'enfrontar a l’escepticisme, la resistència i el disgust” que, entre els seus, desperten els probables vencedors de les primàries, afirmava el New York Times en la seva editorial d’ahir. D’aquest desamor en parlava fa una colla d’anys en Tennessee Williams: “Vivint amb qui estimes, pots sentir-te més sola que vivint completament sola, si la persona que estimes no et correspon”. La sola era ni més ni menys que l’Elizabeth Taylor, la gata sobre el... calent, calent.