dilluns, 2 d’octubre del 2017

El poble que plora quan riu


Ahir vam esberlar la solidesa granítica de la llengua. La Llucieta, el Miquel, l’Anna o l’Armand van sortir de votar plorant, un verb que és sinònim de rient. Van travessar les immenses cues dels que esperaven amb ulls riallés negats de llàgrimes i van rebre el reconeixement dels que observàvem neguitosos, que és sinònim de pacients.

També el petit Àlex, només de dos anys, va plorar en veure com la seva mare plorava furiosa davant un televisor que mostrava imatges d’uns policies atonyinant a unes altres mares en una escola de Sabadell. Les llàgrimes de l’infant no consolaven la mare que l’abraçava fort, un gest que unificava els significats dels substantius ràbia i tendresa.

La Lola va dir-me que la visió de la violència emprada pels repressors salvatges l’havia empès a sortir al carrer per votar que no, carregada de motius. El Ricardo ensenyant-me una fotografia d’una dona amb un trau al cap, em va fer una pregunta retòrica: davant d’això, hem de renunciar a votar? I abans que jo respongués va deixar anar: ens sobren raons per votar que sí i engegar-los a la merda! Ahir la Lola i el Ricardo van guanyar tots dos; les seves conviccions i la seva adscripció a les respectives causes. Per molt que costi de creure, la seva dignitat va convertir en sinònims el no i el sí.

L’Oliva, exhausta a última hora de la nit, va reconèixer que, en arribar a casa, trencaria a plorar. Ella és una de les que aquestes darreres setmanes ha repetit ben alt i ben fort el mantra d’afirmació col·lectiva “no tenim por”. Passada la jornada referendària, vistes les imatges de la violència policial irracional, encara atemorida pels rumors que parlaven de que ja eren a Olesa i de que ens atacarien a sang i a foc, però feliç pel resultat de la consulta, per la resposta massiva dels olesans, convençuda de que la història més gran s’escriu amb la suma dels humils gestos dels més petits, l'Oliva tenia ganes d’arribar a casa per descansar i plorar a cor que vols. En ella, com en tants d’altres en un dia que serà recordat per sempre, por i coratge s’han convertit en sinònims. Com temor i gosadia o atreviment i aprensió.

Quins dies, companys, quins dies ens han tocat de viure! Aquest matí, ben d’hora, quan m’he llevat, he comprovat que tot fos el de sempre. I tot ho és. Però, tanmateix, també he pensat que tot és diferent. I vet aquí la paradoxa definitiva: després d’ahir, igual i diferent venen a dir el mateix: que continuo sentint-me orgullós de ser català i que cada dia n’estic més. 
https://www.facebook.com/324cat/videos/1689867241037380/