dijous, 3 de desembre del 2015

Higinia Roig és Etta James




Potser no us ho creureu, però feu-me cas quan dic que la Higinia Roig, l’altre ego monitoritzat d’aquell que es fa dir David Fernández, és, en realitat, la reencarnació de l’Etta James, una divina cantant de blues de veu esgarrada i sobrepès irrefrenable; una sublim poetessa, presonera d’un rigorós règim d’heroïna quan encara no s’havia inventat la carxofa. 

Coneixíem el talent de la Higinia-David per la metàfora i la citació cultíssima, però encara no ens havia mostrat el seu domini dels esgarips que prologuen les tragèdies i els martiris. 

(I would rather, I would rather go blind, boy, then to see you walk away from me) Preferiria quedar-me cega, noi, després de veure que t’allunyaves de mi, es desesperava l’Etta James en una de les seves cançons. I vet aquí que la Higinia-David ha decidit que ha arribat l’hora de buidar-se els ulls: ojos que no ven, corazón que no siente.

No sóc ningú per criticar aquest exercici d’autolesió, cadascú pot fer el que vulgui amb el seu cos; i el David-Higinia més que ningú. Però seria bo que ho fes sense complexos. A l’Etta, les obsessions van estar a punt de costar-li la carrera fins que, finalment, les va superar. Però en el camí havia deixat bona part de la seva portentosa veu.

Si la Higinia-David creu que la ceguesa és la solució, res a dir. Però ja va tard, dos mesos tard. Encara que, al final del viatge que ens ha de portar lluny, canti, com l’Etta: “Per fi el meu amor ha arribat, els dies solitaris s’han acabat per mi i la vida és com una cançó”.