dijous, 10 de novembre del 2016

L'elector emancipat (III), l'emboscat i l'apàtic


Resultado de imagen de elecciones estados unidos 1960En articles anteriors he tingut ocasió de definir allò que he anomenat elector emancipat, en relació a les eleccions presidencials dels Estats Units, 2016. Una categoria que també podria aplicar-se a altres exemples electorals en diversos països en els darrers anys. L’elector emancipat és aquell que té un comportament electoral fonamentat cada vegada menys en les directrius, guies, recomanacions o principis ideològics que emanen dels partits històricament consolidats. Són tots aquells ciutadans amb dret a vot, cada cop més nombrosos, que han deixat de tenir com a referent les estructures partidistes i que, també cada vegada amb més freqüència, prenen decisions sense tenir en compte l’impacte dels mitjans de comunicació convencionals. Un elector emancipat és aquell que conscientment (o no) ha decidit despendre’s de les velles tuteles consuetudinàries.

Com és obvi, el seu comportament electoral també ha anat canviant. Aquesta alteració conductual ha omplert de noves dificultats la feina demoscòpica que pretén avançar els resultats de la seva activitat pública. L’elector emancipat ha introduït nous elements de gran volatilitat i imprevisibilitat en els comicis de caràcter democràtic.

En els darrers dos dies, davant de la constatació dels greus errors en les previsions demoscòpiques de les eleccions presidencials americanes, una sort de depressió generalitzada s’ha instal·lat entre els més significats membres del sector. Després del Brèxit i del referèndum colombià (sense oblidar altres desencerts anteriors, encara que no tant cridaners), l’última fotuda de pota ha esdevingut un drama del qual molts trigaran a recuperar-se. Hores d’ara encara no hi ha hagut ningú que s’hagi llençat al buit des de la finestra del seu despatx. Però molt probablement, arribarà.

Hi ha, però, una categoria de vidents recalcitrants que s’han refugiat en una de l’excuses habituals amb què històricament han justificat els seus errors de càlcul: el vot ocult. És a dir, tots aquells electors que amaguen fins al darrer moment les seves preferències i es neguen a compartir-les públicament abans d’anar a votar.

Certament, sempre hi ha hagut ciutadans refractaris a compartir aquesta informació. I també és veritat que el nou elector emancipat és conscient de la utilitat de la seva discreció, ja que incomoda a aquells a qui fins fa poc el tutelaven, i amb qui sol estar emprenyat.

Així, ben podria parlar-se d’una nombrosa subcategoria d’electors que formarien part del més ampli grup dels emancipats: els electors hieràtics, aquells que, des de una certa rebel·lia, procuren no donar pistes sobre el seu futur comportament. El seu vot no està simplement ocult, el seu vot està emboscat; els assessors de comunicació política i les empreses demoscòpiques en paguen els plats trencats.

No seria bo, malgrat tot, que la proliferació d’aquests nous subjectes ens porti a pensar que el comportament electoral dels ciutadans s’ha convertit en una misteri absolutament imprevisible. Si estudieu el quadre que trobareu en el aquest enllaç, elaborat per diversos professionals i publicat pel New York Times, comprovareu que alguna de les variacions que expliquen el triomf de Trump ja es veien a venir.

Igualment, un altre element ens podria ajudar en part a explicar la desfeta demòcrata. Es tracta de la disminució del percentatge d’americans registrats per exercir el dret a vot en las darreres eleccions presidencials.

Abans de continuar, cal aclarir que tots els ciutadans americans majors d’edat tenen reconegut el dret a votar (excepte, com a tants d’altres països, els que han estat inhabilitats). Però per exercir aquest dret, al contrari del que acostuma a passar a Europa, cal haver-se registrat prèviament en la majoria dels Estats. El vot no només no és obligatori (la llibertat habitual arreu) sinó que depèn d’un acte voluntari previ, amb connotacions administratives. En els darrers anys, s’ha fet un  gran esforç per facilitar el vot dels americans, simplificant-ne les condicions de registre (amb excepcions en diversos estats), fins a arribar en alguns llocs a acceptar com a expressió de la voluntat registral el propi acte del vot. Igualment, la simplificació del tràmit ha inclòs el registre online, la qual cosa va fer incrementar, amb la seva introducció, el col·legi d’electors entre els joves.

És un lloc comú acadèmicament acceptat i, segons s’afirma, empíricament provat, que un increment en el registre de votants beneficia fonamentalment al Partit Demòcrata. Doncs bé, què es va anar detectant en els dies previs a la celebració de les eleccions? Que el nombre d’electors registrats s’havia reduït més que significativament, en relació a comicis anteriors.

En aquest punt, es podria argumentar que el registre automàtic en el moment del vot contribuïa a aquesta disminució. I segur que és així. Però aquest no és l’únic factor que l’explica, perquè tampoc s’havien cobert les expectatives del registre online, la qual cosa només podia significar un increment del desinterès (o de la desafecció) dels segments més joves de la població amb dret a vot. En el quadre següent, que he elaborat a partir de dades publicades per diversos mitjans, podeu comprovar aquest decrement en el registre de votants:
Inscrits
2000 73%
2004 73%
2008 74%
2012 75%
2016 66%


Abans d’acabar, cal completar el quadre amb més dades significatives. En termes absoluts, la participació ha estat menor a la d’altres anys, no així en termes relatius sobre votants inscrits. Uns aspectes que podrien fer preveure una davallada dels resultats demòcrates.

Per acabar, i en el capítol de conclusions haurem d’incloure, doncs, una altra categoria d’electors que afegirem a la dels electors emancipats i a la dels emboscats: la dels electors apàtics, que no és nova ni molt menys, però que creix quan qui ha de votar deixa de tenir interès en el sistema polític de representació o, simplement, no hi creu. Com comprendreu ser un votant emboscat és incompatible amb tenir un comportament apàtic. Ambdós poden coincidir, però, en estar monumentalment emprenyats.