divendres, 4 de març del 2016

Súper dimarts de quaresma



La primera gran cita electoral de les primàries presidencials dels Estats Units ja és història. Els partits demòcrata i republicà arribaven amb circumstàncies relativament diferents i, vistos els primers resultats en surten, també, en condicions gairebé oposades.

Partit demòcrata

Tot semblava apuntar que els resultats de l’1 de març catapultarien la senyora Clinton cap a una nominació prèviament anunciada. La incògnita estava en conèixer l’abast de la derrota del seu adversari i les ganes que li quedarien de continuar en la pugna un cop perdudes les darreres esperances. Il·lustres pensadors de la causa demòcrata pregaven perquè la patacada no fos d’una magnitud tal que empenyés al senador de Vermont a tornar a casa, tenint en compte que a la senyora Clinton ja no li quedava cap altre d’adversari. Segons aquests analistes, és positiu preservar un to de competència cordial que mantingui la mobilització dels fidels i no apagui la brasa d’una certa presència mediàtica, malgrat l’evident manca d’interès d’unes primàries decidides. A més, continuar amb la confrontació viva és d’allò més rendible des del punt de vista econòmic: es pot seguir fent calaix amb les donacions dels afins sense necessitat de dedicar massa recursos a la campanya: guardiola per a les presidencials de la tardor.

Els primers resultats (encara no definitius pel que fa a l’assignació de delegats) confirmen aquesta derrota ma non troppo de Bernie Sanders. La bossa principal de vots ha anat a parar a la senyora Clinton amb diverses bones notícies afegides:

1.- Ha guanyat a Alabama, Arkansas, Georgia, Massachussets, Tenessee, Texas i Virgínia. Bàsicament en tots aquells estats on en les presidencials de la tardor no tindrà res a fer davant els republicans. Amb l’excepció de Massachussets on ha aconseguit guanyar per la mínima (només un punt de diferència percentual).

2.- Les minories ètniques o racials l’han votada majoritàriament. I això, que no té massa transcendència en els estats que van participar en les primàries de l’1 de març perquè repeteixo que són territoris que en les presidencials es decanten majoritàriament per l’opció republicana—, pot arribar a tenir gran importància en altres estats de resultat més incerts. Reitero que en les primàries d’un partit només participen els seus membres registrats i, per tant, no són equivalents al cens que finalment es conforma en les presidencials, amb un matís important: els ciutadans que volen exercir el seu dret de vot s’han de registrar amb antelació.

3.- Un subtil canvi en les tendències de vot cap a la senyora Clinton. L’any 2008, el súper dimarts es va convertir en un autèntic calvari per a la candidata. Aquella jornada va certificar l’emergència imparable del fenomen Obama. El passat diumenge, la Hillary va aconseguir la victòria en estats on abans havia estat derrotada: Alabama, Georgia i Virginia. I també cal parar molta atenció a l’increment de vot obtingut en estats on ja va guanyar l’any 2008, singularment a Texas. En canvi, ha perdut suports en els estats de cor demòcrata, però tampoc gaires.

Tot plegat ha endolcit el discurs de la candidata cap al seu rival Sanders. Ara es tracta d’aprofitar en propi benefici aquells sectors que van recolzar al vell polític independent. Però els resultats d’aquest festeig són incerts ja que bona part venen d’una generació que detesta l’establishment partidari i a una de les seves mes il·lustres representants.

Pel que fa al Bernie Sanders puc afirmar que perd amb el cap ben alt i amb una certesa inqüestionable: l’ànima demòcrata és seva. Els estats amb una significativa presència de nuclis urbans importants, majoritàriament blancs i ideològicament progressistes el prefereixen a ell. La població dels estats que històricament donen majories demòcrates, i voten a governadors i a senadors d’aquest partit, s’han decantat clarament per Bernie Sanders. Fins i tot Massachussetts, amb la irlandesa Boston al capdavant, feu de la nissaga Kennedy i bressol de la nomenclatura del partit de l’ase, ha estat a punt de donar la majoria a un sense etiqueta, cosa que té un mèrit innegable. Una medalla que no té ni el carismàtic Obama que aquí va perdre per molt en la nominació de 2008, en plena onada del yes we can.

I, per acabar, una nota romàntica que explica el bon polític que és Sanders: a Vermont, l’estat on viu, del qual és senador i on ha estat congressista i alcalde, ha aconseguit el percentatge de vot més alt en aquestes primàries de 2016. El més alt de qualsevol candidat i de qualsevol partit. Ni més ni menys que un 86% dels seus veïns el van votar. Com era allò del profeta i la terra pròpia?

Partit Republicà

El balanç de la situació del partit republicà és del tot laberíntic. En primer lloc, pel nombre de candidats encara vius en la competició (si els demòcrates en són 2, al bàndol republicà encara en respiren quatre; el súperdimarts va certificar el decés del doctor Carson). I, en segon lloc, per la dificultat d’enquadrament d’alguns d’aquests individus en les categories que és capaç de processar el meu limitat cervell d’europeu no massa despert.

Anem a pams: a diferència del que passa en les primàries dels seus rivals, en les republicanes van destacats justament els candidats menys afins a l’estructura del partit. Si Donald Trump espanta a la nomenclatura conservadora amb seu a Washington, Ted Cruz la terroritza. Si l’excèntric magnat novaiorquès cau malament, el senador texà desperta un odi visceral entre els dirigents del partit.

Trump és primari, bocamoll, mal educat, baladrer, voluble i ideològicament inconsistent. Un hereu de casa bona, egòlatra contra tota lògica, amb l’autocomplaença greixosa que neix d’un compte corrent encebat.

Cruz és un missaire fanàtic que parla amb Déu cada matí per tal de quadrar agendes i portar els americans pel camí de la virtut, la puresa i la castedat. A les propostes polítiques dels republicans ortodoxos, respon Cruz amb cops al pit, jaculatòries i penitències. I, clar, qui té línia directa amb el Senyor és dipositari d’una veritat inapel·lable i no li cal escoltar les opinions dels altres, per molt polítics venerables que siguin. La paraula de Cruz, miraculosament inspirada, no pot generar més controvèrsia que la que neix de la profanació i de l’heretgia. Els rivals de Cruz no únicament perdran les eleccions, probablement s’hauran guanyat la condemnació eterna. En resum, i per aquells que guardeu memòria, en Ted Cruz és com el padre Apeles, però sense espantaputes.

Dimarts passat, aquests engendres van guanyar les primàries republicanes a Alabama, Arkansas, Georgia, Massachussets, Tenessee, Vermont i Virginia (Trump) i a Alaska, Oklahoma i Texas (Cruz). En el cas de l’ultraconservador texà, va guanyar a casa i a altres territoris de clar domini republicà. Trump ho va fer en el sud profund però també a llocs de clara preponderància demòcrata. En ambdós casos, amb un percentatge de vot que en cap cas supera el 50% i amb un cert rebuig per part dels sectors menys fonamentalistes del republicanisme moderat. Tot plegat, un pobre bagatge per qui vol tenir alguna possibilitat en les presidencials de tardor, davant d’una candidata demòcrata que no inspira tanta animadversió entre els segments de votants demogràficament més significatius.

Davant d’aquestes fures incontrolables, la directiva republicana patrocina un peix petit, una sardina poc feta, un seitonet fràgil, un Nemo perdut en l’oceà inhòspit per on neden ferotges taurons carregats de dolars i de creus quasi gamades. Marco Antonio Rubio és l’homenet (el “mindundi” en llenguatge Trumpès). Senador de la sempre decisiva Florida, esperança del republicanisme ortodox que encara no s’ha sobreposat a la implosió de la candidatura de Jeb Bush, l’adorat germà i fill. Rubio navega lluny de l’epicentre de l’atenció del votant conservador, emprenyat amb les velles glòries que el patrocinen. Un votant orfe en el cru hivern del mandat d’Obama que pensa que ha estat abandonat per una colla de manaires, còmodament instal·lats en els despatxos del poder federal. Potser això explica perquè Rubio s’es marcint en mig de l’ufanós esclat de candidats que es declaren enemics de la “casta” del Districte de Columbia. Potser això explica perquè Rubio només ha pogut treure el cap en un territori amb un adn clarament demòcrata: Minnesota.

Encara en una posició més marginal trobem al quart aspirant: John Kasich. Des d’una certa equidistància, qui sap si amb l’amagada pretensió de pescar alguna sinecura secundària, Kasich sembla estar esperant el moment propici per anunciar la seva retirada de la pugna. Encara que segur que no ho farà abans que les primàries arribin als estats del nord, al seu territori, el 15 de març. El governador d’Ohio vol plegar, però abans necessita omplir-se la butxaca de delegats per tal de millorar la seva posició negociadora. Clar que Marco Antonio Rubio, el 15 de març, també haurà fet pila de delegats a Florida on aspira, raonablement, a guanyar. I penseu que en aquest estat no hi ha repartiment proporcional: el primer s’ho emporta tot (99 delegats).

Així, doncs, en el bàndol demòcrata la senyora Clinton va a tota castanya cap a la nominació, preservant una tensió afable i somorta amb el seu contrincant que, lluny de desgastar-la, la tonifica. Pel contrari, en les files republicanes el desconcert és absolut: els candidats més extravagants, els que tenen menys mèrits per fer front a l’ex primera dama en les eleccions de la tardor, van clarament destacats. Però en aquest segon cas el desenllaç no sembla tan clar; tot és més confús, tot està més fraccionat i els avantatges no són irreversibles en absolut. La pugna resta oberta, les desqualificacions entre candidats pugen de to i el desgast progressa de forma imparable. Males notícies pels republicans, de moment.

Caldrà estar amatents a partir de demà mateix ja que les primàries i caucus continuen: Kansas, Kentucky, Louisiana i Maine per la banda republicana; Kansas Louisiana i Nebraska pel costat dels demòcrates.