dilluns, 14 de març del 2016

La grosse koaliton ve amb defecte de fàbrica



El diumenge d’eleccions regionals a Alemanya ha baixat uns quants graus la calorada eufòrica que ens arribava des de la cuina de l’Estat espanyol, on l’olla bullia amb notícies de responsable coalició d’ampla espectre ideològic i sufocadora majoria parlamentària. Els resultats electorals dels lands alemanys envien pèssims estímuls als partidaris de la coalició tremenda.

Baden, Renània i Saxònia, amb intensitat diversa, han enviat a Madrid, via Berlin, alguns missatges interessants:

1.- L’elector alemany, davant d’una gran coalició en el govern federal, formada pels grups polítics majoritaris de tota la vida, busca alternatives fora d’aquestes estructures hegemòniques que semblen haver renunciat a la pugna ideològica, en favor d’una cohabitació pragmàtica i funcional.

2.- La sedimentació d’aquest conglomerat en un espai amplíssim del terreny de joc públic, ofegant altres alternatives properes, deixa molt d’espai en els extrems a altres formacions, que passen de ser considerades perifèriques a esdevenir una factible alternativa al poder únic que s’identifica amb la gran coalició.

3.- Els minoritaris partits polítics clàssics, “sistèmics”, que sobre el paper estaven cridats a ocupar el buit deixat per una estructura gegantina massa ocupada en instal·lar-se en el centre i en la política possibilista més crua, també han estat deixats de ser percebuts com una alternativa autèntica. Per tant, no només els efectius s’han desplegat sobre el terreny de diferent manera, sinó que és el mateix terreny el que ha patit una substancial modificació. Els comunistes de Die Linke, ara dits socialistes democràtics, i els liberals de l’FPD han estat incapaços de donar una resposta creïble a la hegemonia de l’SPD i la CDU.

4.- Han estat els grups aparentment inclassificables els que han plantat cara al gegantí conglomerat que governa la principal potència europea: l'esquerra, coneguda i amb trajectòria contrastada, dels Verds (a qui no acabava d’anar a mida el qualificatiu inclassificable) i el nou artefacte de l’extrema dreta xenòfoba: AfD, Alternativa per Alemanya.

5.- Finalment, cal parar esment en el caràcter regional de les eleccions de diumenge. O dit, d’una altra manera, l’electorat ha deixat entreveure un comportament dual davant de les urnes: voten diferent en les eleccions als land que en les eleccions federals (com ha passat sovint a Catalunya). Això no obstant, la patacada de la senyora Merkel ha estat més que significativa i la irrupció dels xenòfobs no seria bo minimitzar-la amb l’excusa que són eleccions de segon ordre. En cas fer-ho, la cancellera es podria trobar una desagradable sorpresa d’aquí un any quan sigui el seu càrrec el que estigui en joc.

Per tot plegat, doncs, alguns polítics de Madrid (o altres provincians) han mostrat una certa inquietud per les notícies que arribaven des de Alemanya. Han tingut oportunitat d’entreveure alguns dels perills de fer coalicions hegemòniques per aconseguir governs estables: entre d’altres, la manca de cobertura en amplis sectors del terreny de joc per on poden aparèixer ràpids extrems que revolucionin una pugna que es vol plàcida i de resultats previsibles. Perquè a Espanya aquesta alternativa ja ha començat a desplegar-se. Potser per això, i des del discurs oficial, no paren d’intentar persuadir al personal amb la idea de que l’aparició d’aquest outsider és una mostra de vella política tenyida de superficialitat.

Us adjunto un quadre amb els resultats dels tres lands i amb els de Weingarten-Baden, un municipi agermanat amb el meu.

WEINGARTEN - BADEN

% Vots
Diferència respecte 2011
Verds
32,6
8,0
CDU (partit d'A. Merkel)
25,2
-9,7
SPD (equivalent al PSOE)
12,1
-15,2
FPD (liberals)
10,5
4,8
AfD (extrema dreta xenòfoba)
13,1
13,1



Els verds es converteixen en la primera força al municipi, un lloc que deixa vacant la CDU de la senyora Merkel



BADEN -WÜRTEMBERG
RENÀNIA-PALATINAT
SAXÒNIA -ANHALT

% Vots
Diferència respecte 2011
% Vots
Diferència respecte 2011
% Vots
Diferència respecte 2011
CDU (partit d'A. Merkel)
27,0
-12,0
31,8
-3,4
29,8
-2,7
SPD (equivalent al PSOE)
12,7
-10,4
36,2
0,5
10,6
-10,9
Verds
30,3
6,1
5,3
-10,1
5,2
-1,9
FPD (liberals)
8,3
3,0
6,2
2,0
4,9
1,1
Linke (ex comunistes)
2,9
0,1
2,8
0,2
16,3
-7,4
AfD (extrema dreta xenòfoba)
15,1
15,1
12,6
12,6
24,2
24,2
Baden - Würtembreg:






Des de 2011, aquest land estava governat per una coalició Verds, SPD.

L'acció de govern ha afavorit el primer partit de la coalició (Verds), davant la autèntica catàstrofe de l'SPD (Socialistes de centre)
El partit que experimenta el major creixement és l'opció xenòfoba de l'AfD
Renània - Palatinat:






Des de 2011, aquest land estava governat per una coalició SPD, Verds.

L'acció de govern ha afavorit el primer partit de la coalició (SPD), davant la autèntica catàstrofe dels Verds.


El partit que experimenta el major creixement és l'opció xenòfoba de l'AfD
Saxònia - Anhalt:






Des de 2011, aquest land estava governat per una coalició CDU, SPD.

El partit que experimenta un creixement espectacular és l'opció xenòfoba de l'AfD