dilluns, 21 de desembre del 2015

Crònica d’un daltabaix



Olesa de Montserrat no ha estat una excepció en les eleccions acabades de celebrar. També en la meva vila (meva en estricte sentit identitari) els fins ara grups hegemònics (PSC i CiU) han patit una desfeta sagnant. 

El bipartidisme que fa temps que havia desaparegut en les municipals i, més recentment, en les autonòmiques, ha quedat definitivament liquidat aquest 20 de desembre. La suma de Democràcia i Llibertat (la nova marca Convergent) i del Partit dels Socialistes es queda amb el 27% dels sufragis. Fa només set anys les dues formacions superaven el 68%, amb rècord l’any 1986 on van arribar a sumar més del 80% (veure el gràfic adjunt).

En el cas del PSC, la pèrdua de suport dels darrers anys s’ha endolcit gràcies al fet de que, a Olesa, encara mantenen el segon lloc en les preferències dels meus veïns.

En el cas de Convergència, aquesta vegada sense Unió, és evident que no es poden trobar pal·liatius. La seva líder, i fins fa poc parlamentària, Mercè Jou, ha afirmat en declaracions a l’emissora local, que sembla que l’opció convergent “no qualla”. Curiosa afirmació si es té en compte que aquest grup pot presumir d’una llarguíssima trajectòria que es remunta als moments inicials de la transició, amb fites electorals certament brillants. És ben cert, però, que entre el 2011 i el 2015 ha perdut un 60% del seus suports fins a enfonsar-se en el pitjor resultat, amb diferència, de tota la seva sèrie històrica. 

Per la banda dels guanyadors, la confluència En Comú-Podem ha superat el 30% dels sufragis (més que PSC i DL junts). L’entusiasme dels podemites olesans està plenament justificat i alleuja, en part, el disgust del 27S. La incorporació de la branca independent (llegeixis Colau) ha catapultat aquesta candidatura. Ara caldrà estudiar, també, l’impacte que sobre aquest triomf han tingut l’eclipsi d’algunes sigles partidistes i la prejubilació d’alguns polítics destacats.